15.04.2014

Raiskaus on aina vakava rikos, jonka tekijä on aina syyllinen, ei uhri. Tallink Siljan henkilöstöjohtaja Vahur Ausmeesin viime viikon puheenvuorot ovat nostaneet pinnalle monta vakavaa kysymystä.

Laivayhtiön henkilöstöjohtaja Vahur Ausmees sanoi Ruotsin TV 4:n haastattelussa, että naisten täytyisi miettiä, kuinka paljon alkoholia he juovat, koska he tietävät, mihin se voi johtaa. Kommentti liittyi risteilyjen ongelmia, kuten lisääntyneitä raiskauksia, käsitelleeseen ohjelmaan.

En lähde väittelemään mitä Ausmees tarkoitti tai ei tarkoittanut. Joka tapauksessa puheenvuoro nosti esille asian, jolle pitäisi olla ehdoton nollatoleranssi; uhrin syyllistäminen.

On paljon asioita, joilla sekä miehet että naiset voivat vähentää riskiä joutua minkä tahansa rikoksen uhriksi. Kaupunkilaisjärki kannattaa pitää matkassa mukana tilanteessa kuin tilanteessa. On päivän selvää, että jokaisen meistä, niin miehen kuin naisen, on myös viisasta huolehtia oman alkoholin käyttönsä rajoista.

Päihtymys tai mikään mukaan asia ei kuitenkaan oikeuta uhrin syyllistämiseen väkivallanteosta ja raiskauksesta. Jokainen puheenvuoro, jossa edes vihjataan, että oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen vähenisi jostain syystä vaikkapa humalatilan vuoksi, on liikaa.

Uhrille on usein suuri kynnys lähteä ilmoittamaan kokemastaan väkivallasta. Puheenvuorot, jotka viittaavat uhrin syyllistämiseen ovat omiaan nostamaan kynnystä edelleen ja ne vaikeuttavat siten uhrin toipumista sekä selviämistä kokemastaan vakivallasta. Ja samalla vaikeuttavat myös rikoksen tekijän saamista vastuuseen teoistaan.

Naisen, tytön ja uhrin syyllistäminen raiskauksesta on ilmiö, jonka todella toivoisi olevan historiaa. Se on kuitenkin ilmiö, jonka ikeen alla miljoonat maailman naiset ja tytöt elävät yhä. Raiskatun rankaiseminen on tämän päivän arkea ympäri maailmaa. Se on asia, jota vastaan on tehtävä työtä kaikkialla. Raiskaus on vakava rikos, jonka tekijä on aina rikollinen.

On turvattomuutta herättävää, jos vakaviin rikoksiin suhtaudutaan julkisissa puheenvuoroissa vähänkin vähättelevästi tai peittelevästi. Kaikki syyt, joilla annetaan raiskaajille pontta välttää omaa vastuutaan ovat käsittämättömiä. Ne laittavat myös pohtimaan, saako apua, jos sitä tarvitsee vai tyydytäänkö vain vähättelemään asiaa. Me emme varmasti halua Suomea, jossa naisten liikkumatilaa rajoitetaan syyllistämällä. Silloin vasta ollaan vaarallisilla vesillä.

Sari Sarkomaa
kansanedustaja (kok.)

Jaa sisältö: