06.04.2013

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa on vakavasti huolissaan valmisteilla olevasta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tilasta. Sarkomaan mielestä nyt on viimeinen hetki saada sote-uudistus oikeille raiteille.


Tilannetta kuvaa se, että useampia virkamies –  ja asiantuntijavalmistelu on heitetty roskakoriin, yksi kansliapäälikkö on lähtenyt ja nyt uusi kansliapäälikkö on ehdotettu sivuutettavan valmistelutyöstä. Hallituskausi on jo yli puolivälin ja uudistuksen keskeinen sisältö on edelleen pääosin auki. Näin valmistelua ei voida enää jatkaa. Nyt on viimeinen hetki ottaa oppia tehdyistä virheistä, varoittaa Sarkomaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on tehtävä parhain virkamies ja asiantuntijavoimin. Uudistuksen onnistumisen ehdoton edellytys on se, että asiantuntijoita käytetään ja tutkimustietoa hyödynnetään. Uudistuksen ratkaisuista, niin pienistä kuin suuristakin, on ehdottomasti saatava taloudelliset  ja toiminnalliset arviot. Nyt tämä ei ole riittävällä tavalla toteutunut.  Nykymenolla on suuri vaara, että ajaudutaan liian silppuiseen ja monimutkaiseen järjestelmään, jossa tavoite ihmisten pallottelun poistavista sujuvista hoitoketjuista ei toteudu.

Sarkomaa muistuttaa myös siitä, että sote- ja kuntauudistus on tehtävä käsikädessä, niin, että saavutetaan kokonaisuuden perimmäinen tavoite tasavertaisista ja laadukkaista palveluista.

Sarkomaa pitää täysin välttämättömänä, että peruspalveluministeri  Maria Guzenina-Richardson (sdp) täydentää nimeämäänsä sote-lain valmistelutyöryhmää jo heti ensi viikolla. Sarkomaa muistuttaa ministeriä  sote-uudistuksen kaikkein olennaisimmasta tavoitteesta saada terveyskeskukset toimimaan. Työryhmään on saatava vahva perusterveydenhuollon asiantuntemus mutta myös sosiaalityön osaaminen. Sarkomaa pitää aivan olennaisena, että työryhmässä on mukana myös hoitotyön edustus. Sarkomaan mielestä pitäisi sanomattakin olla selvää, että työryhmätyön ytimessä ja perustana on  THL:n (terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen) edustus sekä sosiaali- ja terveysministeriön parhaat ja  kokeneimmat virkamiehet. Nämä korjaukset ovat välttämätön alku sote-työn oikeille raiteille saamiseksi, päättää Sarkomaa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
050 511 3033

Jaa sisältö: