29.08.2014

Laadukas varhaiskasvatus on kaiken koulutuksen perusta. Hallitusohjelmassa luvattu uusi varhaiskasvatuslaki jäi budjettiriihessä ilman mainintaa tai lisävoimavaroja. Tämä on huikea pettymys niin varhaiskasvatuksen tutkijoille, asiantuntijoille ja 50 000 toimialan piirissä työskentelevälle.

”Varhaiskasvatuksen kehittäminen tulee kaikesta huolimatta aloittaa välittömästi. Kokoomusedustaja toivoo, että asiasta vastaava ministeri Kiuru (sd) ottaisin asian ykkösagendalleen. Nyt tarvitaan ripeitä otteita ja rohkeutta”, innostaa kansanedustaja ja opetushallituksen puheenjohtaja Sari Sarkomaa.

Laadukas varhaiskasvatus on viisasta koulutuspolitiikkaa ja parasta tasa-arvoa, syrjäytymisen ehkäisyä sekä tulevaisuuden rakentamista jokaiselle lapselle”, Sarkomaa muistuttaa.

Yli 40 vuotta vanhan päivähoitolain uudistaminen varhaiskasvatuslaiksi on ollut poliittisella asialistalla 15 vuotta. Kokoomusedustajan mielestä laissa tulisi selkiyttää päivähoidon ja varhaiskasvatuksen määritelmä, tavoitteet sekä henkilöstön tehtävät, roolit ja nimikkeet. Kunnille tulisi antaa selvät ja vahvat eväät kehittää toimialaa. Sarkomaan mielestä Suomella ei ole varaa enää siirtää varhaiskasvatuslain säätämistä seuraavalle eduskuntakaudelle.

”Kansainvälisesti Suomi laahaa jäljessä muuta Eurooppaa ja OECD maita. Pedagogisiin varhaiskasvatuspalveluihin osallistuminen on vähäisintä Euroopassa ja Pohjoismaissa. Muutetaan varhaiskasvatus pedagogiseksi toiminnaksi kuten muuallakin Euroopassa. Tämän työn aloittamista ei saa jarruttaa. Työ on aloitettava, vaikka lisärahaa ei hallitus työhön osoittanut. Nyt tarvitaan tahtoa ja näkemystä”, Sarkomaa toteaa.

Varhaiskasvatuksen kehittäminen tulee antaa Opetushallituksen tehtäväksi. Nyt se ei ole kunnolla kenenkään hallussa ja tilanne on sietämätön, päättää Sarkomaa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
kansanedustaja
puh. 050 5113033

Jaa sisältö: