09.04.2019

Eduskunta päätti maalikuussa lapsiin kohdistuvien törkeimpien seksuaalirikosten enimmäisrangaistusten kiristämisestä. Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat äärimmäisen vakavia ja järkyttäviä tekoja. Syylliset on saatava tehokkaasti vastuuseen teoistaan ja rangaistusten on oltava tuntuvia.

Lapsia on suojeltava väkivallalta kaikin mahdollisin keinoin. Ensinnäkin meidän on tehtävä kaikkemme näiden rikosten ennalta estämiseksi. Lisäksi meidän on varmistettava, että lainsäädäntömme antaa selkeän viestin siitä, kuinka vakavina ja tuomittavina yhteiskuntamme seksuaali- ja väkivaltarikoksia pitää. Tästä syystä mainittujen maksimirangaistusten korottamisen lisäksi lainsäädäntöä on tarkistettava laajemmin.

Valmistelussa onkin parhaillaan seksuaalirikossääntelyn kokonaisuudistus. Tarkoituksena on sekä ajantasaistaa säädösten kirjoitustapa että koventaa rangaistuksia.

Kokoomusnaiset pitää tärkeänä, että seksuaalirikossääntelyn uudistaminen viedään läpi mahdollisimman pian.

Kokonaisuudistuksen tavoitteena on ensinnäkin vahvistaa suostumuksen asemaa raiskauksen tunnusmerkistössä. Se vahvistaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Toiseksi, uudistuksessa valmistellaan muutokset, joilla sukupuoliyhteys nuoren lapsen kanssa säädetään rangaistavaksi raiskausrikoksena.

Kolmanneksi, uudistuksen tarkoituksena on korottaa erityisesti lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten vähimmäisrangaistuksia, kuten olen aikaisemmin vaatinut.

Vähimmäisrangaistusten korottaminen on tehokas keino vaikuttaa rangaistustasoon, sillä valtaosa rikoksista tuomitaan käyttäen rangaistusasteikon lievintä osaa.

Nykyisin minimirangaistus törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on vuosi vankeutta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu joudu välttämättä koskaan kaltereiden taakse, koska alle kahden vuoden vankeusrangaistukset voidaan tuomita ehdollisina.

Minimirangaistus törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on nostettava kahteen vuoteen vankeutta, jotta varmistetaan vankeustuomioiden ehdottomuus.

Seksuaali- ja väkivaltarikoksista tuomittavia rangaistuksia on edelleen kovennettava. Tällä hetkellä rangaistusten taso on selvästi matalampi verrattuna esimerkiksi talousrikoksista säädettyihin rangaistuksiin. Olemattomat tuomiot eivät vastaa ainakaan omaa oikeustajuani.

Sofia Vikman
kansanedustaja
Kokoomusnaisten puheenjohtaja

Jaa sisältö: