21.02.2013

Noin vuosi sitten Helsinki valittiin eräässä kansainvälisessä kyselyssä maailman parhaimmaksi kaupungiksi asua. Yksi syy kaupungin nousemiseen ykköspaikalle oli perustelujen mukaan kauppojen vapautetut aukiolot. Ne muun muassa lisäsivät Helsingin asumismukavuutta ja samalla koko Suomen kansainvälistä vetovoimaa turismin kautta.

Vuodesta 2009 lähtien voimassa olleen lain mukaan kaikki kaupat ovat saaneet olla auki juhlapäiviä lukuun ottamatta ympäri vuoden. Aukiolojen vapauttaminen onkin tuonut mukanaan monia hyviä asioita.

Kaupan liiton kyselyn mukaan peräti 75 prosenttia asiakkaista pitää laajennettuja aukioloaikoja hyvinä, ja jopa 90 prosenttia kuluttajista on käynyt kaupassa sunnuntaina. Kuluttajan kannalta työn ja arjen yhteensovittaminen erityisesti lapsiperheissä on helpompaa, kun kaupassa voidaan asioida myös sunnuntaina lauantain kiireisten tuntien sijaan.

Lain kolmen vuoden voimassaoloaikana on lukuisten positiivisten puolten ohella noussut esiin muutamia korjausta vaativia asioita, joihin on välittömästi tartuttava. Ei esimerkiksi ole vastuullisen markkinatalouden periaatteiden mukaista, että yrittäjä pakotetaan pitämään kauppa auki. Jokaisella on oltava oikeus yrittää ja pitää putiikkinsa kiinni tai auki sen mukaan, miten kysyntää ja omaa jaksamista riittää. Oikeus viikoittaiseen vapaapäivään on myös turvattava.  Lisäksi tarvitaan yhtenäinen ohjeistus aluehallintovirastojen myöntämille poikkeusaukioloajoille.

Peruuttamaan tässä asiassa ei kuitenkaan ole syytä lähteä – päinvastoin. Katse on suunnattava rohkeasti eteenpäin. Vapaa aukiolo on nykypäivää – ja vielä enemmän tulevaisuutta.

Jaana Pelkonen
kansanedustaja, Helsinki

Jaa sisältö: