05.10.2018

Sivistys on kansakunnan mitta, linjasi aikoinaan kansallisfilosofimme J.V. Snellman. Hänen suurin ajatuksensa oli tuoda sivistys tavallisen talonpojan pirttiin, jotta se kohottaisi vähäväkisen kansan asemaa ja elintasoa. Reilu vuosisata myöhemmin, itsenäisyytemme suurena merkkivuonna, olemme reilusti ylpeitä osaavasta kansastamme. Tämän osaamisen mahdollistaja ja selkäranka ovat huipputason opettajamme aina varhaiskasvatustasolta korkeakouluihin asti.

Kokoomukselle sivistys on ollut aina keskeinen arvo. Sivistys ja koulutus ovat olleet myös kokoomusnaisten ponnahduslauta politiikkaan, sillä ensimmäiset kokoomuslaiset naiskansanedustajat olivat taustaltaan opettajia. Opettajat ovat olleet aina suomalaisten perheiden asiantuntijoita ja siksi arjen ammattilaisia myös yhteiskunnan päättäjinä.

Perusopetus ja opettajiemme osaaminen ovat olleet kansallisen ylpeytemme aihe 2000-luvun alkupuolella. Nykyiset PISA-tulokset kuitenkin osoittavat, että koulutuksen vaikuttavuus tarttuu tyttöihin, mutta pojilla on vaikeuksia pysyä mukana. Opettajiemme vahva ja yhdenvertainen perusopetustyö on taannut suomalaislapsille mahdollisuuksien tasa-arvon. Se tarkoittaa sitä, että jokaisella on taustasta riippumattaan mahdollisuus tavoitella omaa onneaan ja kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä. Kokoomusnaisille tämä on keskeinen tavoite, josta haluamme pitää kiinni.

Valtioneuvos, entinen opetusministerimme ja opettaja Riitta Uosukainen on sanonut, että meillä suomalaisilla on valttinamme puu ja pää. Näin on edelleen. Mutta jos puu pettäisi, jäisimme päidemme varaan. Siksi on tärkeää, että Suomen sivistyksen tasoa vaalitaan nyt ja jatkossa, ja että huipputason opettajillemme annetaan arvostusta ja kiitosta haasteellisen työn laadusta ja tärkeydestä satavuotiaassa Suomessamme. Maamme opettajien työn ja kansakunnan sivistyksen tason turvaamisessa Kokoomusnaiset haluavat olla suunnannäyttäjiä, sillä meille koulutus on arvovalinta kaikkina aikoina. 

Marjo Kuikka
Kirjoittaja on Kokoomusnaisten liittohallituksen jäsen ja apulaisrehtori, joka intohimoisesti kehittää perusopetusta.
___
Maailman opettajien päivää on vietetty maailmanlaajuisesti 5. lokakuuta vuodesta 1994 alkaen. Päivän tarkoituksena on muistuttaa opetus- ja kasvatustyön tärkeydestä muuttuvassa maailmassa.

Jaa sisältö: