18.05.2018

Kansanedustaja ja Kokoomusnaisten puheenjohtaja Sofia Vikman tyrmää Jussi Niinistön puheet naisten asepalveluksen poistamisesta.

 ”Varusmiespalveluksen suorittaneet naiset ovat motivoituneita ja pärjäävät palveluksessa keskimääräistä paremmin: jopa 65–70 % suorittanut johtajakoulutuksen. Ministerin ehdotus on takapajuinen ja vahingoittaa puolustuskykyämme. Lisäksi se vähättelee naisten panosta puolustuksessa”, Vikman sanoo.

 Vikmanin mukaan nykyaikaisessa armeijassa tarvitaan taitoja, joita naisilla on kyky oppia siinä missä miehilläkin. Menestyminen ei riipu sukupuolesta vaan yksilöllisistä kyvyistä ja koulutuksesta. 

 ”Naisia tarvitaan lisää varusmiespalvelukseen, jotta parhaat kyvyt saadaan puolustusvoimien käyttöön. Ministerin ehdotus antaa täysin väärän ja vähättelevän viestin esimerkiksi varusmiespalveluksen suorittamista parhaillaan harkitseville tai palvelusta suorittaville naisille”, Vikman sanoo.

 Puolustuskyvyn ohella myös tasa-arvonäkökulma on Vikmanin mukaan tärkeä. Naisia syrjivä toimenpide puolustusvoimissa ei ole tätä päivää.

 ”Naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta säästämisessä olisi todellisuudessa enemmän kyse arvoista kuin säästöstä. Jussi Niinistö ajaa sellaista politiikkaa, joka veisi Suomen takaisin 1900-luvulle. Millainen puolustusministeri tahtoo estää kyvykkäitä ja maanpuolustustahdon omaavia ihmisiä suorittamasta palvelusta?”, Vikman kysyy.

 Hakijoita naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen oli vuonna 2018 ennätysmäärä: 1516 naista, mikä on noin 400 naista enemmän kuin vuonna 2017.

 ”Suomen puolustuskyvyn ja maanpuolustustahdon kannalta on tärkeää varmistaa, että naisten kasvavaan kiinnostukseen varusmiespalvelusta kohtaan onnistutaan vastaamaan. Naisten kykyjä vähättelevä ehdotus on ministeriltä harkitsematon,” Vikman päättää.

Lisätietoja:
Sofia Vikman
040 568 4777

Jaa sisältö: