11.12.2013

Kansanedustaja, Kokoomusnaisten varapuheenjohtaja Sofia Vikmanin mukaan oppivelvollisuuden jatkamiseen rakennepaketin yhteydessä sovitut 15 miljoonaa euroa on kohdennettava niihin nuoriin, jotka eivät pääse tai hakeudu jatkokoulutukseen peruskoulun jälkeen. Vikmanin mukaan niukkojen resurssien hupeneminen koko ikäluokan mekaaniseen pakkoon ja toisen asteen maksuttomiin oppikirjoihin jättäisi vaille riittävää tukea juuri ne nuoret, joiden koulutiellä on eniten kiviä.

”Syrjäytymistä ei voi estää lailla vaan tarvitsemme aidosti yksilöllistä tukea ja ohjausta syrjäytymisen ennaltaehkäisemiseen. Niukkuutta jaettaessa on huolehdittava niistä, jotka tarvitsevat eniten apua ja yksilöllistä tukea,” Vikman sanoo.

Vikman kannustaakin oppivelvollisuusiän nostamista ajavaa opetusministeri Krista Kiurua kohdentamaan käytettävissä olevat 15 miljoonaa euroa eniten tukea tarvitseville nuorille. Vikmanin mukaan koko ikäluokkaan kohdistuva pakkovuosi vain siivoaa avuntarpeessa olevien ongelmat vuodella eteenpäin ilman, että varsinaisiin ongelmiin löydetään ratkaisuja. Vikmanin mukaan tärkeintä on panostaa ennaltaehkäisyyn ja yksilölliseen tukeen sekä huolehtia hallituksen lupaaman koulutustakuun toteutumisesta, ammatillisten opiskelupaikkojen riittävyydestä sekä oppisopimuskoulutuksen kehittämisestä houkuttelevammaksi.

”Meillä ei ole varaa menettää yhtäkään nuorta työelämän ulkopuolelle. Ylimääräinen pakkovuosi tai koko ikäluokan maksuttomat oppikirjat eivät kuitenkaan palauta vuosia pinnannutta takaisin koulunpenkille. Tarvitaan yksilöllistä tukea ja vaihtoehtoja sekä sovitun 15 miljoonan kohdistamista putoamisvaarassa oleviin nuoriin koko ikäluokan sijaan,” Vikman sanoo.

Eduskunta keskustelee rakennepaketista parhaillaan.

Lisätiedot:
Sofia Vikman
kansanedustaja
varapuheenjohtaja, Kokoomuksen Naisten Liitto ry

p. 040-5683777

Jaa sisältö: