07.02.2021
Synnyttäminen on Suomessa edelleen laillista
Sijaissynnyttäminen on Suomessa sallittua täysin samalla tavalla kuin kaikki muukin synnyttäminen. Kiellettyä on tarjota hedelmöityshoitoja, joista syntyvä lapsi annetaan ottolapseksi. Tämä johtaa kahteen ongelmaan: suomalaisessa terveydenhuollossa voi olla vaikeaa saada asiallista palvelua, jos raskauden ja synnytyksen hoitaa joku muu kuin lapsen äiti, ja lapsen oikeudellinen asema voi syntymän hetkellä olla epäselvä.
Olemme itse aiheuttaneet nämä viat lainsäädäntöömme. Hedelmöityshoitolain ottolapsikiellon seurauksena pieni ryhmä suomalaisia joutuu hakemaan hedelmöityshoitonsa ulkomailta. Tällöin heillä ei ehkä ole mahdollisuutta tai resursseja tarkistaa palveluntarjoajan toiminnan turvallisuutta tai eettisyyttä. Paraskaan keinohedelmöitys ei mahdollista raskautta kohduttomalle naiselle. Nykytilanteessa mikään kotimainen hedelmöityshoitoklinikka ei voi siirtää raskautta toivovan parin hedelmöitettyä munasolua esimerkiksi tulevan äidin sisaren kohtuun. Aiemmin tämä oli laillista.
Sijaissynnyttäminen on eri asia kuin kohdunvuokraus. Suomessa on korjattava hedelmöityshoitojen säätelyä. Tällöin suomalaisten perheiden ei tarvitse tukea ulkomaisia klinikoita, joiden toiminnasta ei ole takuita. Samalla on varmistettava, että lasta odottavat vanhemmat ovat vahvistetut vanhemmat jo raskauden aikana, vaikka raskauden kantaa empaattinen lähimmäinen.
Suomalaiset vanhemmat ovat hakeneet ja hakevat vastakin hoitonsa ulkomailta, kun kotimaa ei auta. Ihmiskaupan vastaiseksi aiottu kielto toimii täysin päinvastoin kuin on aiottu. Samaan aikaan Suomessa kukaan ei voi myydä sukusolujaan. Vastaavilla reunaehdoilla Synnyttäminen on Suomessa edelleen laillista myös puolesta synnyttäminen olisi mahdollista hoitaa turvallisesti, kuten jo ennen nykyistä lainsäädäntöä. On lottovoitto syntyä Suomeen – tehdään siitä mahdollista kaikkien Suomessa asuvien perheiden vauvoille.
Rimma Ahonen
Kokoomusnaisten liittohallituksen jäsen
