05.04.2024

Naisiin kohdistuva väkivalta on edelleen vakava ongelma Suomessa. Väkivallan muodot ovat moninaisia: seksuaali-, lähisuhde- ja parisuhdeväkivaltaa, kunniaan liittyvää väkivaltaa, ihmiskauppaa. Osa väkivallan muodoista on vaikeammin havaittavaa: pakottamista, kontrollointia tai painostamista.

Hallitus aikoo kriminalisoida tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen rikoslaissa nykyistä selkeämmin. Viranomaisten on nykyistä paremmin tunnistettava, milloin tyttö on vaarassa joutua silpomisen uhriksi ja ennaltaehkäisyyn on panostettava. 

Väkivaltaa ei ole aina helppo tunnistaa. Fyysinen väkivalta kietoutuu usein henkiseen väkivaltaan ja uhrin kontrollointiin sekä painostamiseen. Pakottava kontrolli ulottuu elämän jokaiselle osa-alueelle: siihen, miten tyttö tai nainen saa pukeutua, miten hän saa viettää vapaa-aikaansa, kenen kanssa ja millaisia ihmissuhteita hänellä saa olla. Fyysinen väkivalta on vain jäävuoren huippu.

Pahimmillaan kontrollointiin ja väkivaltaan voi osallistua useita lähipiiriin kuuluvaa ihmistä, eikä uhrilla välttämättä ole lähellään ketään, joka puuttuisi väkivaltaan ja kontrollointiin. Pakottavan kontrollin kriminalisoinnista on käytävä keskustelua. Hallitus haluaa myös kiristää kunniaväkivaltaan liittyviä rangaistuksia. 

Lähisuhde- ja parisuhdeväkivaltaa kohtaavat naiset ja tytöt ovat usein alisteisessa asemassa tekijää kohtaan. Sovittelusta pitää siksi luopua tällaisissa rikoksissa, sillä tekijä ja uhri eivät ole keskenään tasavertaisessa asemassa.

Jaa sisältö: