11.11.2017
Kansanedustaja, Kokoomusnaisten puheenjohtaja Sofia Vikman esittää kutsuntojen laajentamista naisiin. Vikmanin mukaan kutsuntojen ulottaminen naisiin on tärkeää, jotta ikäluokkien parhaimmat kyvyt saadaan puolustusvoimien käyttöön.
Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan puheenjohtajana toimiva Vikman toteaa, että varusmiespalveluksen suorittaneet naiset ovat motivoituneita ja pärjäävät palveluksessa jopa keskimääräistä paremmin. Heistä jopa 65–70 % on suorittanut johtajakoulutuksen.
”Nykyaikaisessa armeijassa tarvitaan taitoja, joita naisilla on kyky oppia siinä missä miehilläkin. Menestyminen ei riipu sukupuolesta vaan yksilöllisistä kyvyistä ja koulutuksesta. Kutsuntojen ulottaminen naisiin on tärkeää, jotta saamme ikäluokkien parhaimmat kyvyt puolustusvoimien käyttöön”, sanoo Vikman.
Vikman säilyttäisi naisten asepalveluksen jatkossakin vapaaehtoisena, koska tällä hetkellä koko ikäluokalle pakolliseen palvelukseen ei ole puolustusvoimien näkökulmasta tarvetta. Tänä vuonna vapaaehtoiseen asepalvelukseen haki ennätysmäärä, yli 1100 naista. Vikmanin mukaan silti monen kohdalla mahdollisuus suorittaa vapaaehtoinen asepalvelus jää yhä käyttämättä, kun tieto ei tavoita kaikkia potentiaalisia naisia.
”Kutsuntojen ulottaminen koko ikäluokkaan olisi askel nykyistä yhdenvertaisempaan suuntaan, kun naiset saisivat kutsunnoissa oikeassa elämänvaiheessa tietoa maanpuolustuksesta ja mahdollisuudesta suorittaa vapaaehtoinen asepalvelus. Varusmiespalveluksen johtajakoulutuksella on merkitystä myös siviilissä naisten työurien ja johtamisosaamisen kannalta”, sanoo Vikman.
Vikmanin mukaan naisia tarvitaan lisää ammattisotilaiksi ja etenkin kriisinhallintatehtäviin, vaikka miespuolinen ikäluokka määrällisesti riittäisi tällä hetkellä puolustusvoimien tarpeisiin. – Kriisinhallintaan osallistuvista suomalaissotilaista keskimäärin vain noin neljä prosenttia on naisia, vaikka naisilla on kyky oppia sotilaan taidot siinä missä miehilläkin, sanoo Vikman. Vikmanin mukaan naisten määrän kasvattaminen sotilaallisissa kriisinhallintaoperaatioissa on tärkeää myös siksi, että monissa tilanteissa vuorovaikutusta paikallisen väestön kanssa ei synny, mikäli partio koostuu vain miehistä.
”Naisrauhanturvaajan kohtaaminen voi olla mullistavaa esimerkin vuoksi, sillä koulutettuja itsenäisesti toimivia naisia ei usein löydy kriisialueiden yhteisöistä”, sanoo Vikman.
Lisätietoja:
Sofia Vikman
040 568 3777
