09.01.2015

Mikään ei voi oikeuttaa Pariisin keskiviikkoista terroritekoa. Ei tekijöiden ideologia eikä heidän mahdolliset henkilökohtaiset ongelmansa.

Kyse on kahdentoista ihmisen suunnitelmallisesta murhasta, jonka tavoitteena oli luoda laajempaa pelkoa.

Tapahtumat ovat koskettaneet myös meitä suomalaisia. Suru ja järkytys ovat pinnalla itsellänikin. Vaikka maailmalla on viime aikoina tapahtunut muitakin, jopa pahempia terroritekoja, on isku pariisilaiseen lehteen tullut meitä lähelle.

Meidän ei kuitenkaan pidä antaa sijaa pelolle ja vihalle. Emme voi pystyttää Suomen ympärille muureja emmekä alkaa pelätä toisiamme.

Vaikka terroristit perustelisivat rikoksiaan uskonnolla, se ei tee uskonnosta rikollista. Muslimit ympäri maailmaa ovat tuominneet jyrkästi Pariisin murhat. Uhrien joukossa oli kaksi muslimia.

Toivon, että Suomessa ymmärretään tämä. Toivon, että ketään Suomessa asuvaa muslimia ei pelätä hänen uskontonsa tai ulkonäkönsä takia. Toivon myös, että kenenkään Suomessa asuvan muslimin ei tarvitse pelätä täällä.

Se ei tarkoita, että valtiona ummistaisimme silmämme terrorismin vaaroilta. Kuten pääministeri Stubb totesi, Suomi ei ole lintukoto, jossa ei voisi tapahtua vastaavaa.

Meidän on varauduttava kaikkeen. Syyrian ja Irakin konfliktit koskettavat meitäkin. Suomessakin asuu henkilöitä, jotka ovat vaarassa radikalisoitua. Viranomaiset ovat onneksi valppaana.

Terrorismin torjunta edellyttää tiivistä kansainvälistä yhteistyötä. Viranomaisillamme pitää olla riittävät resurssit ja tarvittava toimivalta. Lainsäädäntöä pitää päivittää, jotta etenkin verkossa tapahtuva seuranta on mahdollista samalla tavoin kun muissa Pohjoismaissa.

Suomi on avoin yhteiskunta, jonka hyvinvointi perustuu kansainvälisyyteen. Käpertyminen sisäänpäin kääntyisi itseämme vastaan.

Turvallisuushaasteet on otettava vakavasti ja niihin on vastattava ajoissa. Mutta meillä pitää myös olla rohkeutta elää ilman pelkoa.

Lenita Toivakka

Jaa sisältö: