05.09.2014

Tänään vietetään valtakunnallista Yrittäjän päivää. Yrittäjät ansaitsevat erityiskiitoksen juuri tänään, vaikka toivoisinkin, että viettäisimme Yrittäjän päivää joka päivä. Suomi elää yrittäjyydestä, uusista ideoista ja ahkeruudesta. Työnteko ja yrittäjyys ovat hyvinvointiyhteiskuntamme edellytys.

Tänään ympäri Suomea yritykset esittelevät toimintaansa ja tekevät itseään tutuiksi. Päivä on hieno mahdollisuus yrityksille ja kuluttajille tutustua toisiinsa. 

Suomessa yrittäjistä noin kolmannes on naisia. Heistä yksinyrittäjiä on lähes kolme neljäsosaa. Suurin osa naisten yrityksistä toimii palvelu-, hoiva- ja hoitoalalla. Juuri palveluyrittäjyys on Suomessa nopeimmin kasvavia yrittäjyyden aloja ja sen kasvumahdollisuudet ovat merkittävät. Naisvaltaisten alojen kasvua hillitsee kuitenkin esimerkiksi vanhemmuuden kustannusten ja perhevapaiden epätasainen jakaantuminen, jotka saattavat aiheuttaa pienelle yritykselle yllättäviä kuluja ja hillitä haluja työllistää. Helpottamalla ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaamista voisimme edesauttaa merkittävästi uusien työpaikkojen syntymistä.

Meidän päätöksentekijöiden tehtävä on edistää yrittäjämyönteistä ilmapiiriä, purkaa turhaa sääntelyä ja luoda mahdollisuuksia uuden kasvun ja työpaikkojen luomiselle – yritykset kyllä pitävät huolen liiketoiminnasta. Luomalla yritystoiminnalle suotuisat puitteet, kannustamme myös uusia yrittäjiä kokeilemaan siipiään ennakkoluulottomasti. Tarvitsemme uutta yritystoimintaa ja yrittäjiä jatkamaan muiden aloittamaa hyvää työtä ja luomaan uutta kasvua.

Keväällä julkaistussa kansainvälisessä mittauksessa Suomi sijoittuu 7. yrittäjyyshenkisimmäksi maaksi. Kehitystä on tapahtunut mm. sukupuolten välisessä tasa-arvossa ja kansainvälistymisessä. Tärkeää työtä on kuitenkin edelleen jatkettava.

Ihmisiä on kannustettava tekemään parhaansa, uskomaan ideaansa, työllistämään, menestymään, omistamaan ja innostamaan muitakin mukaan. Näin luomme yhteistä hyvinvointiamme ja rakennamme Suomea. Pohjimmiltaan yrittäminen on vastuunkantoa ja ideoiden sisukasta toteuttamista. Yrittäjyys on elämäntapa, joka tuntuu hyvältä.

Omassa työssäni eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä saan auttaa kasvu- ja kansainvälistymishaluisia suomalaisia yrityksiä menestymään maailmalla ja luomaan uusia työpaikkoja. Yrittäjätaustaisena kansanedustajana työ on erittäin lähellä sydäntäni.

Kansainvälistymistä tavoittelevien yritysten kannattaa muuten tutustua Team Finland –verkoston juuri avaamiin selkeisiin palvelukokonaisuuksiin. Tarjolla on runsaasti tietoa, neuvontaa ja rahoitusmahdollisuuksia kaikki yhteen kätevästi käyttäjää ajatellen koottuna. Palveluihin pääset käsiksi osoitteessa http://palvelut.team.finland.fi/.

Muistetaan, että toisen menestys ei ole muilta pois – yhden menestys luo hyvinvointia meille kaikille. Vielä kerran hyvää Yrittäjän päivää!

Lenita

Jaa sisältö: