04.10.2023

Turkistarhaus on noussut yhteiskunnallisen keskustelun keskiöön turkistarhoilla levinneen lintuinfluenssan vuoksi. Ruokavirasto arvioi jo maaliskuussa julkaisemassaan katsauksessa, että turkistarhaus luo useille erilaisille taudinaiheuttajille otolliset olot lisääntyä, levitä ja muuntua. Riski ei koske pelkästään lintuinfluenssaa, vaan myös esimerkiksi sars-cov-2:ta, salmonellaa ja kampylobakteereita. Siitä huolimatta turkistarhauksen annetaan edelleen jatkua Suomessa.

Kansalaisyhteiskunta on vaatinut yhä voimakkaammin turkistarhauksen kieltämistä. Elokuussa tehdyn HS:n kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista ei pidä turkistarhausta eettisesti hyväksyttävänä, ja lähes puolet olisivat valmiita kieltämään sen. Syyskuun 4. päivänä avattu kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi keräsi 50 000 allekirjoitusta ennätysajassa – se sai allekirjoitukset täyteen jo myöhään samana iltana. Aloite etenee eduskunnan käsittelyyn.

Olen samaa mieltä, kuin enemmistö suomalaisista: turkistarhaus on epäeettistä, eikä siksi kuulu moderniin hyvinvointiyhteiskuntaamme. Myös Euroopassa yhä useampi maa on luopunut turkistarhauksesta, ja siksi meidänkin pitäisi.

Elinkeinoelämän hyödyillä ei voida enää argumentoida turkistarhauksen puolesta, sillä turkisala on taloudellisissa vaikeuksissa ja sen kannattavuus on heikkoa. Turkisala on lähes merkityksetön Suomen kansantaloudelle. HS:n 6.9.2023 julkaisemassa jutussa kuvataan havainnollistavasti, että koko turkisalan kotimaisen tuotannon liikevaihto vastaa lasten leikkipaikkoja rakentavan Lappset-yhtiön liikevaihtoehtoa – siis koko turkisalan!

Myöskään perustelut työllisyysvaikutuksista taikka viennistä eivät vakuuta. Turkisalan osuus Suomen kokonaisviennistä on hyvin pieni. Vuoden 2022 tammikuusta alkaen kuusitoista turkistarhaa on ajautunut konkurssiin. Suomen suurimmat pankkikonsernit OP ja Nordea eivät käytännössä enää myönnä rahoitusta uuteen liiketoimintaan, joka koskee turkistarhausta.

Animalia on tehnyt yhdessä Tampereen yliopiston professori Eija Vinnarin kanssa syksyllä 2022 julkaistun selvityksen turkistarhauksen nykytilasta ja tulevaisuuden vaihtoehdoista. Siinä esitetään turkistarhauksen lakkauttamisen siirtymäajaksi 5–7 vuotta. Tämän pituisella siirtymäajalla varmistettaisiin, että valtio pystyy kohtuullisella tavalla tukemaan alan yrittäjiä korvaussummilla ja antamaan tarvittavaa lisärahoitusta ELY-keskuksille ja TE-toimijoille.

Mielestäni Vinnarin ehdotus siirtymäajasta on kannatettava. Turkisalan yrittäjiä ja työntekijöitä ei voida jättää oman onnensa nojaan vain kieltämällä heiltä elinkeino, vaan siirtymässä tarvitaan tukea valtiolta. Siirtymäajalla turvattaisiin siis turkisalan toimijoille riittävä sopeutuminen ja lopetettaisiin vihdoin turkiseläinten kohtuuton kärsimys.

Nyt olisi oikea aika kieltää turkistarhaus. Se ei ole enää taloudellisesti kannattava elinkeino, ja enemmistö suomalaisista kannattaa turkistarhauksen kieltämistä. Kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi etenee eduskuntaan, ja haluan olla vaikuttamassa siihen, että Suomessa saadaan aikaiseksi turkistarhauksen kieltävä laki riittävällä siirtymäajalla. Siihen saakka on pyrittävä vaikuttamaan eläinten olosuhteisiin ja samaan ne niin hyviksi kuin mahdollista, muun muassa häkkikokoja suurentamalla ja tarjoamalla eläimille virikkeitä.

Jaa sisältö: