23.09.2016

Suomen työllisyyttä voisi hoitaa Tanskan malliin. Tanskassa nostetaan aktiivisesti jokaisen työnhakijan työmarkkinakelpoisuutta. Tanskan työllisyyttä hoitava jobb center on sekä tehokas että joustava. 

Vaikka meillä Suomessa korostetaan paljon nykyaikaista sähköistä palvelua myös työhakuprosesseissa, Tanskassa työtön ei tee yhtään nettihakemusta, vaan hänet kutsutaan aina henkilökohtaisesti työvoimatoimistoon ja hänen työmarkkinakelpoisuutensa kartoitetaan. Sen tavoitteena on nostaa työttömän mahdollisuuksia työllistyä. Tämä onnistuu räätälöimällä työnhakijoiden tarpeet ja tarttumalla niihin.

Pitkäaikaistyöttömyyttä ei Tanskassa juuri ole. Toimeentulotuen saamiseen jokaisen työttömän on tehtävä jotain. Tanskassa työtön tehdään aktiiviseksi. Myös työnantajat aktivoidaan. Tanskassa systeemi tukee sitä, että työnantajilla on helppo ja edullista työllistää, mutta myös irtisanoa. Se aktivoi työnantajaa työllistämään ja saa ihmiset töihin. Toiminta on joustavaa.

Suomen työllisyysaste on heikko. Myös Suomen syntyvyys on heikko, heikoin sitten 20-luvun pula-ajan. Heikko työllisyys- ja syntyvyysaste yhdessä tekevät Suomen kestävyysvajeen. Ruotsissa työllisyys on 70-75% ja syntyvyys on nousussa – osittain myös vuosikymmenten aktiivisen maahanmuuton seurauksena. Näillä prosenteilla Ruotsissa ei edes tunneta termiä kestävyysvaje. Näillä prosenteilla sitä ei olisi Suomessakaan. Islannissa työllisyysaste on 80%. Suomessa se on heikoin Pohjolassa.

Tanskassa töissä käyvät sekä nuoret että ikäihmiset. Suomessa ajatellaan yleisesti, että seniorit vievät nuorten työt, syyllistetään pitkän uran tehneitä jättämään työnsä ennen aikaisesti. Tanskan ikäihmisten korkea työllisyysaste todistaa, että tekemätöntä työtä on kaikille ja nuorten työllisyys ei vanhemman väen työssä käynnistä vähene.

Tanska on pärjännyt myös ihmisten onnellisuustilastoissa. Suomessa on tehtävä suuria rakenteellisia uudistuksia työllisyyden hoidossa. Täällä odotellaan ongelmia ennen kuin työttömän asiaa aletaan hoitaa. Aktiiviset ihmiset passivoidaan vaikeasti työllistettäviksi, jotta heidän asioita voidaan alkaa sähköisesti alihoitaa. Tarttis tehdä jotain. 

Raija Lummi
Lapin Kokoomusnaisten puheenjohtaja

Jaa sisältö: