02.06.2022

Tämä on sinun päiväsi

Mediassa intoillaan ylioppilaiden valmistumisesta, mutta edelleenkin ammattiin valmistuneista saa harvemmin lukea uutisvirrasta. Päivä on kuitenkin yhtä tärkeä kaikille valmistuneille. Ammattiin valmistumisessa ei saavuteta seitsemää “ällää”, mutta heillä on valmius siirtyä koulunpenkiltä työelämään.

Ihminen oppii, kasvaa ja kehittyy läpi elämän. Kouluttautuminen ja uuden osaamisen hankkiminen on elämänmittainen prosessi. Osa ammattiin valmistuneista siirtyvät suoraan työelämään, sillä työssäoppimiset opiskelun aikana ovat edesauttaneet työpaikan saantia. Toiset ”amislaiset” jatkavat opintojaan ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa ylioppilaiksi valmistuneiden rinnalla. Tässä toteutuu meidän tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä, jossa jokaisella on mahdollisuus kasvaa täyteen potentiaaliinsa ja tavoitella unelmiaan. 

Suomalaisessa yhteiskunnassa on erityisen syvällä “ylioppilashypetys”. Ylioppilaita onnitellaan isoin otsikoin ja kohdennetaan kampanjoita juuri heille. Ylioppilaat painavat päähänsä valkolakin, mutta onneksi moni ammattiin valmistunut pääsee kokemaan tämän saman. Esim. merkonomilakki harmaalla tupsulla ja kokardina Merkurius-sauva on Suomen kaikista ammattilakeista vanhin teekkarilakin jälkeen. 

Ammatillisista opinnoista valmistuu vuosittain n. 50 000 perustutkinto-opiskelijaa ja ylioppilaita n. 35 000. Korkea osaamistaso on kansakuntamme tärkein voimavara ja tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä puolet ikäluokasta olisi korkeasti koulutettuja. Me kannustamme elinikäiseen oppimiseen, sillä jokainen tarvitsee työelämänsä aikana uusia näkökulmia. Kaikkia opintoja ei tarvitse suorittaa heti peruskoulun jälkeen vaan kannattaa kerryttää elämänkokemusta. Kun on saanut maistaa työelämän arkea niin opiskelua katsoo jälleen uusin silmin. 

Ensimmäinen valmistuminen peruskoulun jälkeen on iso askel sekä nuorelle että heidän perheilleen. Jokainen on tehnyt parhaansa opintojen aikana ja he ansaitsevat juhlansa. Isot onnittelut kaikille ammattiin valmistuneille ja ylioppilaille sekä muistakaa nauttia tästä hetkestä. Skool!

Jaa sisältö: