10.06.2013

Kansanedustaja Sofia Vikmanin (kok.) mukaan työministeri Ihalaisen kaavailema Ruotsin malli polkisi työmarkkinoilla jo nyt heikoimmassa asemassa olevia nuoria ja jäykistäisi työmarkkinoita. Malli tarkoittaisi työsuhteen kestoon perustuvaa irtisanomisjärjestystä, joka tarjoaisi vahvemman irtisanomissuojan ikääntyneille ja kannustaisi pysymään saman työnantajan palveluksessa.

”Ikääntyviä työntekijöitä on tuettava jatkamaan työssä mahdollisimman pitkään, mutta ei nuorten kustannuksella vaan nuorten kanssa. Ikääntyvien työntekijöiden osaamista ja kokemusta on arvostettava nykyistä enemmän. Ratkaisevaa työmarkkinoilla on kuitenkin pätevyys, ei työsuhteen kesto”, Vikman sanoo.

Vikmanin mukaan työsuhteen kestoon perustuva irtisanomisjärjestys myös ohjaisi sementoitumaan samoihin työpaikkoihin, mikä jäykistää työmarkkinoita eikä ole kansantaloudelle tai yksilön työuralla kehittymiselle eduksi.

”Työuria on pidennettävä, mutta eri ikäisten vastakkainasetteluun tai ikäsyrjintään meillä ei ole varaa sen paremmin kuin työmarkkinoiden keinotekoiseen jäykistämiseen. Malli paitsi polkee työmarkkinoilla jo nyt usein heikoimmassa asemassa olevia nuoria myös kannustaa olemaan vaihtamatta työpaikkaa, vaikka todellisuudessa yhden ja saman työnantajan palveluksessa tehdyt työurat ovat menneestä maailmasta. Suomen ja yritystemme kilpailukyvyn kannalta on tärkeää, että työmarkkinoilla ei ohiteta osaamista ja työpanosta”, Vikman sanoo.

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) käynnisti torstaina selvityksen Ruotsin mallista.

Lisätiedot:
Sofia Vikman
040 568 3777

Jaa sisältö: