21.04.2023

Tällä viikolla vietetään lukuviikkoa teemalla “lukemisen monet muodot”. Lukutaito on yhteiskunnassa pärjäämisen, oppimisen ja työnteon kannalta korvaamaton taito. Lukutaitoa tarvitaan lähes koko ajan ja kaikkialla.

Lukemaan opitaan koulussa, mutta kiinnostus sitä kohtaa herää monesti jo ennen kouluikää. Se on vähän kuin pyörällä ajaminen, eli kun sen kerran oppii, on se olemassa. Lukeminen on kuitenkin jatkuvaa ja elinikäistä oppimista sekä taidon harjoittamista.

Suomessa on aivan mahtava kirjastojärjestelmä. Lukeminen on halpa harrastus, joka on kaikkien saatavilla taustoihin katsomatta. Digitaaliset alustat täydentävät perinteisiä kirjastopalveluita parantaen edelleen erilaisten tekstien saavutettavuutta sekä monipuolisuutta. Sujuvan lukutaidon lisäksi pitkäjänteisen lukemisen ja kriittisen lukutaidon merkistys on entisestään korostunut. Digialustat äänikirjoineen mahdollistavat multitaskaamisen arkisten askareiden ja lukemisen välillä, mutta aivot käyvät helposti yhä enemmän ylikierroksilla. Pelkkä testiin syventyminen ja keskittyminen on tässä ajassa äärettömän tärkeää.

Lukemista ja lukutaitoa on tutkittu paljon. Huoli lukutaidon heikkenemisestä on suuri ja tutkimusten perusteella erittäin aiheellinen. Vaikka lukemista opetellaan ja opitaan koulussa, on kodeilla lukuintoon sekä -motivaatioon suuri merkitys. Lapset omaksuvat esimerkin ja mallin lukemiseen kotoa. Ääneen lukeminen on vauvojen kielenkehitykselle ja vuorovaikutuksen kehittymiselle tärkeää. On osoitettu, että lapset joille on luettu säännöllisesti ääneen omaavat parempaa koulumenestystä, ovat oikeudenmukaisempia ja pärjäävät porukassa paremmin.

Siksi onkin tärkeää, että lukeminen nousee puheenaiheeksi jo neuvolassa, jossa kohdataan suuri osa ikäluokista säännöllisesti. Lukulahja lapselle- ohjelma on valtavan merkityksellinen, ja siihen tulee tulevallakin hallituskaudella löytää rahoitus. Kaikki varhainen työ ja vaikuttaminen lukemisen edistämiseksi maksaa itsensä myöhemmin takaisin. Lasten kulttuurikeskus tekee hyvää työtä Porissa (ja varmasti muualla) mm. vauvojen värikylvyn muodossa, joka sisältyy vauvavuoden neuvolaohjelmaan. Ehkä tulevaisuudessa yhtenä kertana ryhmänevolassa voisi olla vauvamuskari, jossa riimiteltäisiin, loruteltaisiin ja herätettäisiin kipinä niin musiikilliseen kuin kielelliseen leikkiin? Joka tapauksessa tarvitsemme lisää kasvatus-, opetus- ja neuvolahenkilökunnan koulutusta, yhteistyötä sekä uusia innovaatioita.

Lukutaitoa voi harjoittaa vain lukemalla. Ja esimerkin voima, se on korvaamaton. Mitäpä jos lukuviikon kunniaksi kävisit lähikirjastossa ja heittäytyisit lukuelämyksen pariin? Vaikka digitaaliset alustat muuttavat lukemista, lukeminen ei lopu!

Viliina Välimäki
luokanopettaja
porilainen kaupunginvaltuutettu
Kokoomuksen sivistyspolitiikan verkoston pj.

Jaa sisältö: