20.06.2024

Sateenkaariyhteisöön kuuluvan ystäväni kirjoitus somessa pysäytti minut joku aika sitten. Hän kertoi, kuinka joutuu edelleen tänä päivänä taistelemaan omasta paikastaan ja tilastaan, kuinka paljon hän kohtaa vähättelyä, negatiivista suhtautumista, epäasiallista käytöstä ja somevihaa. Tällainen taistelu on uuvuttavaa ja vie voimavarat ja terveyden.

Valitettavasti ystäväni kokemus ei ole poikkeuksellinen. Moni sateenkaariyhteisöön kuuluvista henkilöistä kokee vähemmistöstressiä, joka on henkistä kuormitusta syrjinnän kokemuksista tai sen pelosta. Vähemmistöstressi voi aiheuttaa kroonisen stressi- ja ahdistustilan. Jokaisen meistä tulisi pysähtyä kuvittelemaan, kuinka hirveältä tuntuisi, jos jatkuvasti kokisi, että joku ei hyväksyisi sinua omana itsenäsi. Kun tähän yhdistetään vielä aktiivinen toiminta sateenkaari-ihmisten oikeuksien edistämiseksi – minkä moni kokee omaksi velvollisuudekseen, ei uupuminen ole mikään ihme.

On täysin oman ajatusmaailmani vastaista, että yhä 2020-luvulla osa ihmisistä joutuu taistelemaan oman olemassaolonsa puolesta vain siksi, että ovat erilaisia tai rakastavat eri tavalla. Yhteiskuntamme ei ole tasa-arvoinen ja yhdenvertainen niin kauan, kun näin on. Siksi Priden kaltaisia tapahtumia tarvitaan. Työ sateenkaarioikeuksien puolesta ei kuitenkaan saa rajoittua vain Pride-kuukausiin, -viikkoihin tai -liputuspäiviin, vaan sitä on tehtävä vuoden jokaisena päivänä.

Yhdenvertaisuustyöhön tarvitaan mukaan jokainen meistä riippumatta puoluetaustasta, uskonnosta, sukupuolesta tai siitä, kuuluuko itse sateenkaarivähemmistöön. On meidän jokaisen tehtävä olla tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolella aina ja kaikkialla. Meidän pitää kuunnella tarkkaan sateenkaari-ihmisiä, mutta se ei yksinään riitä. Meidän pitää myös avata suumme oikeissa hetkissä, oli kyse sitten vihapuheesta somessa tai sateenkaari-ihmisten oikeuksien puolustamisesta päätöksenteossa.  Sateenkaariväen oikeuksien puolustaminen ei saa jäädä vain vähemmistön asiaksi – he tarvitsevat kaiken tukemme. On kyse paremman ja suvaitsevaisemman maailman tekemisestä meille jokaiselle.

Pihla Keto-Huovinen

Kirjoittaja on Kokoomusnaisten puheenjohtaja

Jaa sisältö: