Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kokoomusjärjestöt: Suomi on epäonnistunut naisten ja tyttöjen suojelemisessa silpomiselta

Kannanotto 9.6.2020

Julkaisuvapaa heti

Kokoomusjärjestöt: Suomi on epäonnistunut naisten ja tyttöjen suojelemisessa silpomiselta

Kokoomusnuoret, Kokoomusnaiset ja Kokoomusopiskelijat vaativat tyttöjen silpomisen erilliskriminalisointia sekä tukea ja mahdollisuutta korjaaviin kirurgisiin toimenpiteisiin silvotuksi joutuneille.

THL:n viimeisimmässä kouluterveyskyselyssä 80 naista tai tyttöä kertoo, että heidän sukuelimensä on silvottu. Heistä 51 on syntynyt Suomessa. Kysely koski vain toisen asteen kahden ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita, joten todellinen luku on huomattavasti tätä suurempi.

“Yhteiskuntamme tärkein tehtävä on pitää huolta heistä, jotka ovat haavoittuvassa asemassa. Viimeisimmän kouluterveysraportin mukaan olemme kuitenkin ikävä kyllä epäonnistuneet tässä tehtävässä silvotuksi joutuneiden tyttöjen ja nuorten naisten kohdalla. Tähän on puututtava.” toteaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Tällä hetkellä Suomen lainsäädännössä ei ole erillistä rikosnimikettä, joka kieltäisi naisten ja tyttöjen sukupuolielinten silpomisen. Kokoomuksen kansanedustajat ovat tehneet tästä viime syksynä lakialoitteen, mutta asiaa ei ole vielä korjattu. Edellisellä hallituskaudella laadittiin myös tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen estämisen toimintaohjelma, ja olisikin erittäin tärkeää, että tätä tärkeää työtä jatketaan myös tällä hallituskaudella.

“Sukupolvelta toiselle usein siirtyvä silpomisen kierre tulee saada katkaistua. Se edellyttää aiheen esille nostamista, lisää tietoa, tiedon jakamista sekä lainsäädännöllisiä muutoksia”, sanoo Kokoomusnaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén

THL on kertonut, että se luopuu ympärileikkausta koskevasta kysymyksestä eikä aio kysyä sitä ensi vuonna teetettävässä kouluterveyskyselyssä. Tämä tulee jatkossa vaikeuttamaan tilannekuvan muodostamista ongelman laajuudesta ja tilanteen kehityksestä.

“On järjetöntä, että kysymys silpomisesta jätettäisiin pois vuoden 2021 kouluterveyskyselyssä. Silvottujen pieni prosentuaalinen määrä ei voi olla syy siihen, että jättäisimme joidenkin naisten ja tyttöjen elämää dramaattisesti koskettavan ilmiön pois tutkimuslomakkeesta”, sanoo Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Jeremias Nurmela.

Kokoomusjärjestöt vaativat hallitukselta toimia tyttöjen suojelemiseksi silpomiselta. Lisäksi järjestöt vaativat, että THL kysyy myös jatkossa kouluterveyskyselyssä ympärileikkausta koskevan kysymyksen, jotta voimme myös tulevaisuudessa seurata tilanteen kehittymistä.

Lisätiedot

Saara-Sofia Sirén

Kokoomusnaisten puheenjohtaja, kansanedustaja

saara-sofia.siren@eduskunta.fi

+358 50 5132 051

Matias Pajula

Kokoomusnuorten puheenjohtaja

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 505 753 347

Jeremias Nurmela

Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

jeremias.nurmela@kokoomusopiskelijat.fi

+358 44 2907 595

Jaa tämä

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Uusimmat kaikissa blogeissamme

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print