Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kokoomusnaiset: Tyttöjä suojeltava silpomiselta

Kokoomusnaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Sofia Vikman vaatii Suomeen lakia, jolla kielletään tyttöjen sukuelinten silpominen omana rikosnimikkeenään. Vikman haluaa erillislain voimaan viipymättä.

“Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka ei ole erikseen lailla kieltänyt tyttöjen silpomista. Esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa vastaava laki on ollut voimassa jo vuodesta 1982. Tähän on Suomessa saatava muutos. Silpominen on kitkettävä”, Vikman vaatii.

THL:n laskelmien perusteella Suomessa asuu arviolta yli 10 000 silvottua tyttöä tai naista. Uusimpien selvitysten mukaan tyttöjen silpomiset ovat todellisuutta myös Suomessa. Riskissä joutua silvotuksi elää Suomessa arvioiden mukaan 650-3000 tyttöä.

“Suomen on onnistuttava nykyistä tehokkaammin suojelemaan silpomisuhan alla eläviä tyttöjä. Meidän on ryhdyttävä toimiin näiden törkeiden ja epäinhimillisten rikosten torjumiseksi ja uhrien auttamiseksi. Tyttöjen silpomisen rangaistavuutta ei ole tuotu selkeimmällä mahdollisella tavalla lainsäädännössä esiin”, sanoo Vikman.

Suomen rikoslain mukaan silpominen katsotaan rangaistavaksi törkeänä pahoinpitelynä. Vikmanin mukaan vakava ongelma näiden tyttöihin kohdistuvien rikosten kohdalla on olematon rikosvastuun toteutuminen. Toisin kuin muissa Pohjoismaissa, yhtään tapausta ei ole edennyt oikeuteen saakka.

“Silpomisen kieltävä erillislaki ja rikosvastuun toteutuminen olisi vahva viesti siitä, ettei tyttöjen silpomista hyväksytä Suomessa. Erillislaki kieltäisi myös Suomen kansalaisille ulkomailla tehdyt silpomiset ja antaisi viranomaisille enemmän mahdollisuuksia puuttua rikoksiin”, sanoo Vikman.

Vikmanin mukaan lainsäädännön on viestittävä jyrkän kielteinen kanta silpomiseen.

Erilliskriminalisointi rohkaisisi uhreja ja uhan alla eläviä hakemaan yhteiskunnan tukiverkostoista apua. Samalla annettaisiin viranomaisille nykyistä tarkemmat keinot rikoksiin puuttumiseen ja niiden ennaltaehkäisemiseen”, päättää Vikman.


Lisätiedot:

Sofia Vikman
040 568 3777

YK:n julistamaa tyttöjen ympärileikkauksen vastaista päivää vietetään 6.2.

Jaa tämä

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Uusimmat kaikissa blogeissamme

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print