11.12.2020

Kannanotto 11.12.2020

Kokoomuksen Naisten liitto, Liittohallitus

Kukaan ei saa jäädä yksin

Muutaman viikon päästä meillä on edessä yksi vuoden tärkeimmistä juhlista, joulu. Moni miettiikin tällä hetkellä, miten joulua voi juhlia turvallisesti koronapandemia huomioiden. Nyt on tärkeää, että meistä jokainen tekee osuutensa koronapandemian kukistamiseksi. Koronapandemian vuoksi ihmisten yksinäisyys on lisääntynyt. Monille erityisesti joulu on perinteisesti ollut aikaa, joka vietetään perheen ja läheisten kanssa. Tulevasta joulusta on pandemian vuoksi tulossa monilta osin hyvin poikkeuksellinen. Tänäkin jouluna on tärkeää huolehtia, että kukaan ei jää yksin.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL suosittelee viettämään joulua vain läheisimpien ihmisten kanssa ja käyttämään luovuutta muiden tapaamisessa. Fyysisesti läsnä toivotaan olevan vain ne henkilöt, jotka normaalistikin elävät yhdessä. THL kehottaa harkitsemaan tarkasti, onko viisasta viettää joulua suuren määrän sukulaisia ympäri Suomen kesken.

Kokoomusnaiset toivovat, että kaikki miettivät nyt erilaisia tapoja, joilla joulusta tehdään mahdollisimman turvallinen kaikille. Vältetään jouluruuhkia tekemällä jouluostokset ja -valmistelut hyvissä ajoin.

Kokoomusnaiset kannustavat kaikkia hankkimaan joululahjat ja -muistamiset kotimaisilta yrityksiltä ja näin tekemään oman osuutensa auttamalla yrityksiä selviämään tästä kriisistä. Koronakriisin myötä moni, varsinkin pieni yritys on joutunut koville. Yrittäjiäkään ei saa jättää nyt yksin.

On tärkeää muistaa turvallisesti kaukaisempiakin sukulaisia, erityisesti ikäihmisiä ja riskiryhmiin kuuluvia. Videopuhelut, joiden välityksellä lapsenlapset voivat jakaa jouluriemua, turvallisesti oven taakse viedyt joulutervehdykset ja ulkotiloissa tapaamiset varmasti ilahduttavat kaikkia. Voisiko tänä jouluna lähteä yhdessä joulukävelylle, jonka pystyy toteuttamaan hyvin turvavälit huomioiden? Monet suomalaiset palvelutalot ovat jo alkaneet organisoida videotervehdysten ja -tapaamisten mahdollistamista. On myös hyvä kuunnella, miten läheiset haluavat heitä muistettavan.

Myös täysin tuntemattomia, yksinäisyydestä kärsiviä ihmisiä on mahdollista muistaa monin tavoin. Palvelutalot ympäri Suomen järjestävät joulukorttikeräyksiä ja kukkakaupat yhdessä eri tahojen kanssa organisoivat Kukka yksinäisille -kampanjoita.

Lisäksi lapsia on mahdollista muistaa, esimerkiksi hankkimalla joululahja niille, jotka muutoin jäisivät ilman lahjaa. Näitä kampanjoita järjestävät monet eri yhdistykset laajalti eri paikkakunnilla. 

Tärkeintä on, että kukaan ei jää yksin tänä jouluna.

Jaa sisältö: