11.10.2022
Eduskuntatalo valmistui vuonna 1931. Vaikka naisia istui jo tuolloin kansanedustajina, päätettiin taloon rakentaa kolme Naisten huonetta. Nämä huoneet olivat sosiaalitiloja erillään miesvaltaisen eduskunnan muista toiminnoista. Näytän eduskunnan viimeistä Naisten huonetta eduskunnassa vieraileville koululaisryhmille opastuskierroksilla muistutuksena siitä, että julkinen tila kuuluu yhtä lailla pojille, tytöille – jokaiselle.
Olen ennenkin juuri tyttöjen päivänä ajatellut tuota Naisten huonetta. Rohkeat naiset eduskunnassa, työpaikoilla, kouluissa ja kaikkialla ympäri maan ovat vuosikymmenten ajan raivanneet itselleen ja muille tilaa julkisessa keskustelussa, näiden huoneiden ulkopuolella. Silti emme ole vieläkään kyenneet purkamaan kaikkia rajoja miesten ja naisten välillä.
Tasa-arvovaltuutetun vuoden 2022 kertomuksessa varoitetaankin ajattelemasta, että olemme jo tasa-arvon mallimaa. Tällaiseen ajatukseen tuudittautuminen on pahimmillaan este tasa-arvo-ongelmien tunnistamiselle. Tasa-arvovaltuutettu muistutti myös liikkeistä, jotka pyrkivät heikentämään sukupuolten tasa-arvoa ja itsemääräämisoikeutta. Naisten ja tyttöjen oikeuksien lisääntyvä vastustaminen on huolestuttava maailmanlaajuinen ilmiö.
Kun pintaa raaputtaa hieman syvemmälle, tulee Suomessakin vastaan kokonaan uusia kertomuksia siitä, millaista on kasvaa tyttönä kuin yhteiskunnan varjossa. Esimerkiksi valtaväestöstä poikkeava perhe- tai kulttuuritausta voi altistaa tyttöjä tilanteeseen, jossa muita ystäviä, luokkakavereita tai naapureita koskeva tasa-arvo ei kosketa itseään. Oma yhteisö, suku, perhe tai puoliso voivat toimia tyttöjä tai naisia painostaen. Meidän tehtävämme päättäjinä, naapureina ja ystävinä on puolustaa näitä naisia ja tyttöjä.
Tasa-arvotyö tulee aloittaa jo pienestä pitäen, joten se tulee juurruttaa koulumaailmaan. Aloitetaan säätämällä varhaiskasvatus kaksivuotiseksi. Varmistetaan, että jokaisella yhteiskuntaopin luokalla puhutaan tasa-arvosta ja rakenteellisesta syrjinnästä. Opetetaan lapsille, ettei tasa-arvokoske vain valtion tai työnantajan suhdetta naisiin, vaan samaa edellytetään myös yhdistyksiltä, yhteisöiltä ja perheiltä. Otetaan mallia Ruotsista ja lisätään koululaisten terveyskyselyyn osio kunniaväkivaltaan liittyen, jotta voimme selvittää ilmiön laajuuden – ja vastata siihen. Opinto-ohjauksessa on opittava ymmärtämään paremmin eri kulttuureista tulevia lapsia ja nuoria sekä kannustamana jokaista nuorta seuraamaan haaveitaan. Haluan, että jokainen tyttö uskaltaa tavoitella omaa parastaan.
Itsenäisen elämän edellytys on taloudellinen itsenäisyys – niin perheestä, puolisosta kuin yhteiskunnan kannustinloukuistakin. Sosiaaliturvaa on kehitettävä kannustamaan osallisuuteen kokoomuksen osallistumistulon mukaisesti niin, että jokainen nuori voi opintojen ohella tutustua työelämään. Äitiys on hieno lahja, mutta neljän seinän sisällä voi olla vaikea kiinnittyä ja kotoutua muuhun yhteiskuntaan. Monistetaan onnistuneet palvelupolut koko maahan niin, ettei yksikään äiti jää kotinsa vangiksi.
Itsenäisen ja vakaan elämän edellytysten turvaamisen lisäksi Suomen on vihdoin otettava ryhtiliike kunnia-, lähi- ja perheväkivallan kitkemiseksi naisten elämästä. Tällaisella pahuudella ei saa olla yhtäkään piilopaikkaa Suomessa. Väkivaltarikosten rangaistuksia on kiristettävä, turvakotipaikkojen määrää lisättävä eikä lähisuhdeväkivaltaa tule koskaan sovitella. Myös lähestymiskieltoa on kehitettävä sekä selvitettävä, miten pitkittyneen perheväkivallan tilanteita voisi huomioida tuomioissa paremmin. Jos puoliso on käyttäytynyt väkivaltaisesti vuosikausia, ei riitä, että vain viimeisestä lyönnistä tuomitaan tai että itseään puolustanut on se, joka joutuu vankilaan. Koulujen roolia ja työkaluja puuttua sukupuolittuneeseen kontrolliin ja kunniaväkivaltaan on kehitettävä yhdessä poliisin ja sosiaalihuollon kanssa. Yhteiskunnan on turvattava aktiivisin toimenpitein, että jokainen lapsi saa elää vapaana väkivallasta, uhkailusta ja painostuksesta.
Työ vapauden eteen ei ole koskaan valmis. Tapahtumat esimerkiksi Yhdysvalloissa, Ukrainassa ja Iranissa puhuvat karua kieltä siitä, mitä tapahtuu, jos tasa-arvoa ei puolusteta. Vapauden voittoon valaa uskoa kuitenkin se, että jokaisesta sukupolvesta löytyy uusia Minna Canthena tai Malala Yousafzeja. Muistetaan tänä tyttöjen päivänä rohkeita tyttöjä ja naisia ja jatketaan kaikki heidän työtään!