09.12.2022

Kokoomuksen arvoihin kuuluu vastuun ottaminen ja työnteon arvostaminen. Vaikka makrotasolla Suomessa on nyt korkea työllisyysaste, niin monella meistä henkilökohtaisella tasolla on ajankohtaista työnhaku ja harkittavana, kannattaako mahdollinen työ ottaa vastaan. Asiantuntijuutta on erilaista ja samoin työtehtäviä. Tyypillistä on tänä päivänä myös yhä useammalla viransijaisuudet ja projektiluonteiset työt, vaikka systeemi lähinnä palvelee vakituisia ja kokoaikaisia työsuhteita.


Itse olen moniosaaja, jolla ei ole ollut vakituista työtä sitten vuoden 2011, jolloin otin paketin Nokialta. Toki olen hakenut vakituisia työpaikkoja, mutten ole sellaista onnistunut saamaan. Työt ovat olleet määräaikaisia sijaisuuksia tai projekteja. Töiden ohella valmistuin kandiksi ja myöhemmin maisteriksi. Hankin myös opettajan pätevyyden. Olen työskennellyt museoalalla ja opetustehtävissä. Työ on vienyt Himangalle, Kankaanpäähän ja nyt Porvooseen. Tampereen seudulta on haasteellista löytää niin museoalan kuin historian/yhteiskuntaopin opettajan töitä. Ikää alkaa olla kohta 60 vuotta ja ict-osaaminen ammatillisesti vanhentunutta, vaikkakin palvelee hyvin muun alan töissä.


Otin vastaan puolen vuoden lehtorin sijaisuuden Porvoosta. Joudun sinne matkaamaan Helsingin kautta, koska en omista autoa. Monen mielestä siinä ei ollut mitään järkeä. Koti ja mies ovat Tampereella. Toki on raskasta pitkät työmatkat ja joudun yöpymään Porvoossa, mistä tulee lisäksi kustannuksia. Majoituskustannuksia en saa verotukseen, koska olen avoliitossa. Olemme olleet avoliitossa noin 17 vuotta ja omistamme asunnon puoliksi.


Palkka on noin 3100 € kuukaudessa. Siitä vähennetään verot ja veroluonteiset maksut, niin jäljelle jää noin 2100 €. Kun nettopalkasta vähennetään matka- ja majoituskulut, niin jäljelle jää noin 1400 € kuukaudessa. Lisäksi kodista Tampereella menee asumiskuluja noin 400 € kuukaudessa, oma osuus. Jonkin verran sain neljältä ekalta kuukaudelta liikkuvuusavustusta, jatkoajalle sitä ei myönnetty. Puolen vuoden virkasijaisuus kun varmistui viiveellä, ensin oli sopimus vuoden loppuun. Mutta epäoikeudenmukaiselta tuntuu, etten voi vähentää majoituskuluja verotuksessa. Siitä osuudesta jopa maksan veroa. Verotuksen lähtökohta kun on, että bruttotuloista vähennetään tulonhankkimiskulut.


Ei ihme, ettei ole yleensä kannustavaa ottaa vastaan työtä kauempaa avoliitossa asuessa. Se on kallista, ja lisäksi vaivalloista. Palkan pitää olla silloin ihan toista luokkaa kuin 3100 € kuukaudessa tai vähemmän.

Jaa sisältö: