Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Konkreettisia rajat ylittäviä ratkaisuja – ei höttöä!

EU saattaa tuntua kaukaiselta. Monet ovat vaalikentillä todenneet, etteivät aio äänestää, koska eivät tiedä mistä äänestävät. Vastaukseni heille on yksiselitteinen: Näissä vaaleissa äänestämme Euroopan tulevaisuudesta. EUn päätökset koskevat meitä kaikkia. Aktiivisella, kielitaitoisella ja osaavalla europarlamentaarikolla on enemmän lainsäädäntövalta kuin ministerillä. Suuri osa kansallisesta lainsäädännöstä kanavoituu Euroopan unionin kautta.

Näissä vaaleissa äänestäjällä on suuret vaikutusmahdollisuudet, jopa yhtä suuret, kuin eduskuntavaaleissa. Kaikesta ei päätetä Arkadianmäellä: Turvallisuus, ilmastonmuutos ja muuttoliike ovat kysymyksiä, joista tarvitaan eurooppalaisia ratkaisuja. Ja kun näitä eurooppalaisia ratkaisuja tehdään, Suomen on oltava mukana niitä tekemässä. Muuten muut päättävät meidän puolestamme.

EU:ssa tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä – vaalikeskustelussa tarvitaan populististen lupausten ja itsestäänselvien hapatusten tilalle konkretiaa. Turvapaikkajärjestelmä – uudistetaanko ja kuinka? Kuinka kehittää euroalue? Puolustusyhteistyö; kyllä, mutta mitä tehdään? Päästökauppa, hiilivero vai sekä että?

Itse ajattelen näistä asioista seuraavalla tavalla: Uudistetaan turvapaikkajärjestelmä niin, että turvapaikkaa voidaan hakea EU:n ulkopuolelta. Vahvistetaan Euroopan unionin ulkorajoja ja ylläpidetään vapaa liikkuvuus EUn sisällä. Vältetään eurokriisi valmistelemalla pankkiunioni ja otetaan käyttöön yhteinen talletussuoja. Kiristetään päästökauppaa. Kehitetään puolustusyhteistyötä mutta ei EU-armeijaa.

Vaikka EU tuntuu suomalaisessa arjessa kaukaiselta, on sen tekemillä päätöksillä yllättävän paljon vaikutusta elämäämme. Vaikuttamalla EU:ssa, vaikutat arkeesi. Jos et istu ruokapöydässä, voit olla seuraavaksi ruokalistalla. Muista äänestää – se kannattaa.

Matilda af Hällström
eurovaaliehdokas

Jaa tämä

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Uusimmat kaikissa blogeissamme

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print