Noora Fagerström: Yrittäminen on suomalaisen hyvinvoinnin kulmakivi

Noora Fagerström: Yrittäminen on suomalaisen hyvinvoinnin kulmakivi

Tänään vietetään yrittäjän päivää. Päivä on minulle henkilökohtaisesti hyvin merkittävä, sillä haaveeni oli nuoresta iästä lähtien toimia yrittäjänä minkä olen päässyt myös tekemään. Minulle yrittäjänä ja yrittäjähenkisenä on todella tärkeää edistää yrittäjyyttä kaikin tavoin Suomessa positiivisesti ja muita kuunnellen.

Yrittäminen on suomalaisen hyvinvoinnin kulmakivi. Yrittäjät luovat panoksellaan yhteiskuntaan valtavasti hyvinvointia ja pitävät talouden rattaat pyörimässä. Yrittäjät toimivat muutoksen moottorina, keksien aina uusia liiketoiminnan muotoja, teknologioita ja kaupallisia sovelluksia. Ei ole liioittelua sanoa, että ilman yrittäjiä ei Suomessa olisi nykyisenkaltaista hyvinvointivaltiota.

Yrittäminen ei kuitenkaan ole helppo tie, eikä yhteiskuntamme ole mielestäni nähnyt tarpeeksi vaivaa sitä tasoittaakseen. Mielikuvat yrittäjistä eivät usein vastaa todellisuutta. Suurin osa yrittäjistä ei äkkirikastu, vaan tekevät päivittäin rankkaa työtä kannattavuuden ja toimeentulonsa eteen ja ehkä lopulta useiden yritysten jälkeen vaurastuvat.

Itselleni on selvää, että yrittämisen edellytyksiä pitää tämän takia parantaa. En kannata yritystukia kannattamattomalle toiminnalle, mutta haluan, että yrittäjäksi lähteminen olisi nykyistä helpompaa. Suomen lupaviidakko ja byrokratia ovat aika kaukana yrittäjäystävällisestä ympäristöstä.

Tarpeettomia ja vanhentuneita normeja purkamalla kaikki voittavat: yrittäjä, yhteiskunta sekä veronmaksaja.

Suomessa naisyrittäjien määrä on kasvanut, mutta yhä vain noin kolmannes yrittäjistä on naisia. Työnantajayrittäjien kohdalla osuus on vielä tätä pienempi. Toimia tarvitaan, jotta nämä luvut kasvaisivat suuremmiksi. Naisten osallistumisessa yrittämiseen ei ole kyse vain oikeudenmukaisuudesta, vaan se myös rikastuttaa liike-elämää lisäämällään monimuotoisuudellaan. Kun yrittäjinä ja yrityksissä toimii useampia ihmisiä eri taustoista ja sukupuolista, madaltuu kynnys yhä useammalle kokeilla yrittämistä.

Käytännön esteitä naisten yrittämiselle ei onneksi enää ole paljon. Tietenkin äitiys tuo omat ajankäytölliset haasteensa mukanaan, mutta väitän, että nykyään tilanne on tässäkin suhteessa paljon aiempaa parempi, sillä päivähoitojärjestelyt ovat joustavammat ja yhä useampi ala mahdollistaa perhe-elämän ja työn yhdistämisen. Paljon on kiinni myös asenteista. Olen toivon mukaan onnistunut omalla esimerkilläni innostamaan ainakin joitain nuoria naisia kokeilemaan yrittäjyyttä. Jos ja kun yhä useampia yrityksiä ja menestystarinoita syntyy, ja kun suurimmat yrittämistä koskevat lainsäädännölliset ongelmat ovat korjattu, uskon vahvasti, että yrittäjiä ja erityisesti naisyrittäjiä on tulevaisuudessa yhä enemmän.

Yrittäjien ei tarvitse pärjätä yksin, vaan kannattaa kysyä rohkeasti apua. Pääsee huomattavasti helpommalla, ja moni asia kirkastuu kun pääsee vaihtamaan ajatuksia toisten kanssa. Suosittelen myös pyyteetöntä auttamista. Ollaan toistemme tukena ja autetaan toinen toisiamme! 

Noora Fagerström
Kansanedustaja
Yrittäjä