Satakunnan Kokoomusnaiset: Ikäsyrjinnän torjunta työmarkkinoilta on taloudellinenkin välttämättömyys

Suomessa on käynnissä huolestuttava muutosneuvotteluiden aalto. Useat suuryritykset ovat ilmoittaneet laajoista väenvähennyksistä, mutta neuvotteluja käydään myös valtion virastoissa, hyvinvointialueilla ja säätiöissä. Talouden vaikea tilanne uhkaa vähentää työllisten määrää pitkälle kevääseen saakka.

Kuluttajien varovaisuus ja alhainen luottamus tulevaisuuteen näkyvät heikentyvänä kulutuskysyntänä, ja aivan poikkeuksellisesti korkeakoulutettujen työttömyys on kasvanut nopeammin kuin keskimääräinen työttömyys, mikä tarkoittaa, että työpaikkoja menetetään jo aloilta, joilla osaajista oli aiemmin pulaa.

Erityisesti vanhemmat työntekijät kohtaavat ikäsyrjintää. Yli 60-vuotiaiden korkeakoulutettujen työttömyys on korkeimmillaan vuosikymmeniin, ja jopa nelikymppiset kokevat kasvavaa epävarmuutta työmarkkinoilla. Moni kokenut asiantuntija joutuu työttömäksi korkeiden palkkakustannusten takia– vaikka osaaminen on ikääntyneillä tutkitusti OECD-maiden kärkeä.

Naiset kohtaavat syrjintää niin uran alku- kuin loppupuolella: rekrytoinneissa, ylenemismahdollisuuksissa, koulutustarjouksissa ja muutosneuvotteluissa. Esimerkiksi tekniikan alalla vain joka kolmas yli 50-vuotias uskoo työllistyvänsä, jos jäisi työttömäksi. Tämä on hälyttävää, koska aktiivista ja tuottavaa työikää voi olla jäljellä jopa 15-20 vuotta.

Pitkittyessään työttömyys horjuttaa työnhakijoiden taloudellista asemaa ja eläketurvaa vaikuttaen kielteisesti myös henkiseen hyvinvointiin. Suomalaisten työurien pituus on pysynyt vuoden 2008 tasolla, mikä ei riitä, jos tavoittelemme kestävää ja korkeaan osaamiseen perustuvaa kasvua.

Ikäsyrjinnän torjuminen on välttämätöntä, sillä syrjintä ei koske vain yksilöitä, vaan sen vaikutukset heijastuvat koko yhteiskuntaan ja sen taloudelliseen suorituskykyyn. Työelämästä syrjäytettyjen määrän kasvu lisää sosiaaliturvan kustannuksia ja hidastaa talouden elpymistä.

Työnantajilta odotetaan parempaa ikäjohtamista ja hallitukselta konkreettisia toimia ja panostuksia jatkuvan oppimisen edellytysten turvaamiseksi. Yksikään työikäinen ei saa syrjäytyä työelämästä ennen aikojaan, ja polut oman osaamisen kehittämiseen on pidettävä avoinna kaikissa elämänvaiheissa.

Satakunnan Kokoomusnaiset ry