Lasten hyvinvointi hyvinvointialueella
Päiväkodin johtajana ja kahden pienen lapsen äitinä korostan aina, että pienille lapsille turva ja tuki on kaikki kaikessa. Me varhaiskasvatuksessa teemme kovasti töitä lasten hyvinvoinnin eteen, mutta emme voi tehdä sitä yksin. Tarvitaan kunnollisia resursseja ja aktiivista moniammatillista yhteistyötä, jotta voimme todella varmistaa, että lapset saavat mahdollisuuden kasvaa terveiksi ja onnellisiksi.
Olen työni puolesta päässyt aitiopaikalta näkemään, kuinka tärkeää on, että perheet saavat tarvitsemansa tuen ajoissa. Esimerkiksi varhaisen tuen palvelut, kuten perheneuvolat ja mielenterveyspalvelut, voivat parhaimmillaan arjessa olla tärkeä tukiverkko, joka auttaa perheitä selviämään vaikeista tilanteista. Tukea tarvitsevat niin lapset kuin vanhemmat, ja sitä on saatava helposti ja nopeasti.
Yhteistyö eri palveluiden välillä on avainasemassa. Kun päiväkodit, neuvolat ja muut tukipalvelut tekevät tiivistä yhteistyötä, perheiden ei tarvitse yksin kantaa kaikkea vastuuta, vaan apua on saatavilla silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Tukipalvelut ovat ensiarvoisen tärkeitä, erityisesti perheille, joissa arjen pyörittäminen voi olla haastavaa. Mielenterveyspalvelut, perheiden tukiverkostot ja oikea-aikaiset toimet voivat estää monia ongelmia ennen kuin ne ehtivät kasvaa liian suuriksi. Näiden palvelujen kehittäminen on ollut yhteiskunnallisessa keskustelussa ja hyvinvointialueellamme keskiössä, ja se on merkittävä askel kohti perheiden hyvinvoinnin parantamista.
Kunnissa on ollut hyvin vaihtelevat käytännöt varhaiskasvatuksen ja neuvolan välisessä yhteistyössä, ja vaikka Pirha on pyrkinyt yhtenäistämään käytäntöjä, on vaihtelu yhteistyötavoissa käytännössä suurta. Tulevaisuudessa olisi tärkeää, että päiväkotien ja neuvolan yhteistyö olisi vakiintunut osa perheiden tukiverkostoja. Tähän tarvitaan joustavuutta ja valmiutta sopeutua perheiden tarpeisiin. Parhaimmillaan tämä yhteistyö voisi olla ennaltaehkäisevää, jolloin perheet saavat tukea ja apua ennen kuin tilanteet kärjistyvät.
Nuorten hyvinvointi hyvinvointialueella
Kokoomuksen aluepolitiikka on oikealla tiellä, mutta yhteistyön kehittäminen ja palveluiden yhteensovittaminen vaatii vielä työtä. Meidän on rakennettava sellaista tukiverkostoa, joka ei ainoastaan tue perheitä ja lapsia, vaan huolehtii myös nuorten hyvinvoinnista. Nuoruus on elämänvaihe, jossa haasteet voivat tuntua erityisen suurilta – niin koulutuksessa, ihmissuhteissa kuin mielenterveydessäkin. Siksi on tärkeää, että nuorille tarjotaan tukea ja mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnan toimintaan. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja, nuorisotyötä ja nuorten osallisuuden tukemista päätöksenteossa.
Hyvinvointialueellamme nuorten mielenterveysongelmat ovat olleet esillä, ja niiden ennaltaehkäisyyn tulee panostaa. Tarvitsemme kattavat, nuorille suunnatut palvelut, jotka tukevat heitä niin arjessa kuin vaikeuksien keskellä. Nuorten osallisuuden tukeminen päätöksenteossa on myös tärkeä osa heidän hyvinvointiaan – kun he tuntevat, että heidän mielipiteensä otetaan huomioon, se vahvistaa heidän itsearvostustaan ja osallisuuden tunnettaan.
Kohti parempaa tulevaisuutta
Pidetään jatkossa entistä parempaa huolta siitä, että tukipalvelut toimivat yhteen ja ovat helposti saatavilla kaikille perheille ja nuorille. Tavoitteena on luoda yhteiskunta, jossa perheiden arki sujuu ja lapset sekä nuoret voivat kasvaa terveiksi, onnellisiksi ja tasapainoisiksi aikuisiksi. Mielenterveyspalvelut, ennaltaehkäisy, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä nuorten osallistaminen päätöksentekoon ovat kaikki avainasemassa, kun rakennamme yhteiskuntaa, jossa jokainen lapsi ja nuori voi elää turvallista ja onnellista elämää.
Ja hei, muistetaan: investointi lapsiin ja nuoriin on investointi meidän tulevaisuuteemme.
Kun he voivat hyvin, niin koko yhteiskunta voi paremmin!
Meeri Silén
Päiväkodin johtaja
Kasvatustieteiden maisteri
Ehdolla aluevaaleissa Pirkanmaalla (2079) ja kuntavaaleissa Lempäälässä (86)
Kokoomusnaiset julkaisevat ehdokkaiden kirjoituksia vaaleihin liittyen. Kirjoitukset ovat ehdokkaiden omia, eivätkä välttämättä vastaa liiton virallista kantaa.