Kunta- ja aluevaalit ovat paikka varmistaa, että naisten ääni kuuluu päätöksenteossa. Vaikka monia edistysaskeleita on otettu, on työtä naisten poliittisen osallisuuden puolesta jatkettava määrätietoisesti. Kokoomusnaisten tavoitteena on, että osaavat ja pätevät naiset lähtevät ehdolle, tulevat valituiksi ja saavat heidän ansaitsemansa luottamuspaikat. Samaan aikaan haluamme kannustaa naisia käyttämään äänioikeuttaan ja osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Vaikka naiset ovat tyypillisesti äänestäjinä miehiä aktiivisempia, ei äänestysaktiivisuus korreloidu tasa-arvoiseksi sukupuolijakaumaksi päätöksentekoelimissä. Naiset ovat yhä aliedustettuina niin kunnissa, eduskunnassa kuineuroparlamentissakin. Vuoden 2021 kuntavaaleissa vain 39,7 prosenttia ehdokkaista oli naisia, ja vain 40 prosenttia valituksi tulleista oli naisia. Ainoastaan aluevaltuustojen tilanne on ollut kaavasta poikkeava, sillä niissä koko maan tasolla 53 prosenttia on naisia.
Päätöksenteon tasa-arvossa on kyse naisten oikeuksien lisäksi edustuksellisen demokratian terveestä kehityksestä ja toteutumisesta – muodostavathan naiset toisen puolikkaan väestöstämme. Päätöksenteon monimuotoisuudesta seuraa laadukkaampia päätöksiä, joilla voidaan ottaa paremmin eri ihmisryhmiä huomioon. Tutkitun tiedon valossa sukupuolten tasa-arvoinen edustus päätöksenteossa edistää esimerkiksitalouskasvua ja hyvinvointia.
Moninaisuus ei typisty vain sukupuoliin, vaan tarvitsemme politiikkaan mukaan ihmisiä eri taustoista, elämäntilanteista, ikäryhmistä ja vähemmistöistä. Päättäjien moninaisuus vahvistaa myös kansalaisten luottamusta politiikkaan ja myös kannustaa erilaisia ihmisiä hakeutumaan politiikan pariin.
Suomi on onnistunut rikkomaan monia lasikattoja naisten poliittisen osallisuuden näkökulmasta – onhan meillä parhaillaankin hallitus, jonka 19 ministerinsalkusta 12 kuuluu naisministerille. Tämänhetkisessä turbulentissa maailmantilanteessa haluan kuitenkin muistuttaa, että myös ulko- ja turvallisuuspolitiikka kuuluu naisille. Tarvitsemme lisää naisia näkyviin rooleihin ulkopoliittisessa päätöksenteossa, sillä nyt nämä roolit kasaantuvat suhteessa liikaa miehille. Kun neuvotellaan rauhaa Ukrainaan, on syytä muistaa, ettei kestävää rauhaa voida saavuttaa ilman naisia.
Meidän on pidettävä huolta siitä, että naiset eivät jää sivustakatsojan rooliin millään päätöksenteon tasolla. Käynnissä olevat alue- ja kuntavaalit ovat hyvä vaikuttamisen paikka: äänestämällä naisia saamme heitä kuntien ja kaupunkien sekä hyvinvointialueiden päättäjiksi. Tuetaan toisiamme, suositellaan kaveria ja käydään äänestämässä naista!
Pihla Keto-Huovinen, kansanedustaja, kokoomusnaisten pj.