Puoliväliriihi lähestyy ja veroehdotuksia lentelee julkisessa keskustelussa tiuhaan. Lisää silti mahtuu vielä pohdittavaksi ja jokaista näistä on syytä tarkastella ajatuksella.
Vääristynyttä verotusta korjatessa on meillä alkoholiverotusta hiomalla mahdollisuus myös parantaa työllisyystilannetta ja talouskasvua. Kansanterveydellisistä syistä ja erityisesti nuorten ja maahanmuuttajataustaisten työllistymistä parantaaksemme kannattaa meidän paneutua radikaaleihinkin ajatuksiin. Tässäpä siis yksi:
Lasketaan ravintoloiden kohdalla alkoholijuomien verotusta. Yksi mahdollisuus olisi hyvittää maksettuja veroja verokauden päättyessä ja painottaa verohyvitysten osuutta palkitsemaan työllisyystoimin toteutuneista työsuhteista. Vastaavasti vähittäiskaupassa myytävän alkoholin verotusta voi nostaa hyvittämään mahdollista verokertymän laskua.
Mikäli alkoholiverotuksesta saadaan ravintoloille järkevän suuruista, voivat anniskeluliikkeet myydä tuotteitaan halvemmalla hinnalla, ja silti saada kohtuullista katetta toiminnalleen. Mikäli alkoholin hinta on ravintoloissa rinnastettavissa vähittäiskauppojen ja Alkon hinnoitteluun, ohjaa tämä asiakkaat baareihin ja ravintoloihin. Hinnoittelu saataisiin yhdenmukaisemmaksi eteläisemmän Euroopan kanssa, eikä nykyistä tarvetta Baltian maista haettaville, hyvin mittavillekin juomamäärille enää ole. Kodeissa tapahtuvalle kontrolloimattomalle juopottelulle ei olisi enää vastaavaa kysyntää, janoiset kansalaiset kun voisivat juomansa nauttia myös ravintolassa muiden ihmisten seurassa ja ravintolan ammattihenkilökunnan turvaamina.
Verotuksen korjausliikkeellä saadaan ihmiset ohjattua seuralliseen ja yhteisölliseen juomiseen, samalla vähentäen kotona perjantaipulloista nauttivien sivullisten uhrien määrää. Ravintoloilla on joka tapauksessa vastuu asiakkaistaan ja valvotuissa oloissa on hyvä opetella käyttäytymistä ”ihmisten ilmoilla”. Kun asiakkaita tulee anniskeluliikkeisiin enemmän, palkkaavat ravintolat myös enemmän työntekijöitä. Usein nuoria, joilla ei ole vielä kovinkaan paljoa työkokemusta tai maahanmuuttajataustaisia, joille myös suomen kielen opiskelu helpottuu ja nopeutuu työtä tehdessä. Ravintolat ovat oiva paikka nuorille oppia työmoraalia, ihmisten kanssa toimimista ja työntekoa. Itse ravintoloitsijana olen havainnut sellaisten nuorten, jotka pärjäävät ravintolatöissä, pärjäävän vallan mainiosti myös aikuisella iällä.
Nyt on oikea aika korjata Suomen alkoholikulttuuria enemmän eurooppalaiseen suuntaan. Ei alakuloista yksinjuomista, vaan hyvien juomien maltillista nauttimista iloisessa seurassa!
Minna Heinonen-Pesonen
Kokoomusnaisten liittohallituksen jäsen